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• Standard Number: 1910.151

December 11, 1996

Mr. Gregory M. Feary
Scopelitis, Garvin, Light & Hanson
Attorneys at Law
Suite 1777
10 West Market Street
Indianapolis, Indiana 46204-2971

This letter is a follow-up to the conversation that a member of my staff had with Ms. Karol 
Copper-Boggs, of your firm, regarding the Occupational Safety and Health Administration's 
(OSHA) interpretation of the First Aid standard, 29 CFR 1910.151.

Ms. Boggs explained to [my staff] that a client of your firm had some concerns regarding 
OSHA's interpretation of 29 CFR 1910.151. [The] recollection of the questions asked of [my 
staff] by Ms. Boggs is as follows:

Question #1: "Must an employer have individuals trained to render first aid?"

Answer: Yes. The OSHA requirement at 29 CFR 1910.151(b) states, "In the absence of an 
infirmary, clinic, or hospital in near proximity to the workplace which is used for the treatment 
of all injured employees, a person or persons shall be adequately trained to render first aid. 
[Adequate] [f]irst aid supplies  shall be readily available."approved by the consulting physician

[This document was edited on 8/19/99 to strike information that no longer reflects OSHA 
policy.]

OSHA's regulation does not set specific response time requirements for the term "near 
proximity", however, in areas where accidents resulting in suffocation, severe bleeding, or 
other life-threatening or permanently disabling injury or illness are likely, a 3 to 4 minute 
response time, from time of injury to time of administering first aid, is required. In other 
circumstances, i.e., where a life-threatening or permanently disabling injury is an unlikely 
outcome of an accident, a longer response time, such as 15 minutes, is acceptable. The 
rationale for requiring a 4 minute response time is brain death when the heart or breathing 

OSHA requirements are set by statute, standards and regulations. Our interpretation letters 
explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot 
create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the 
requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes 

to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new 
information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website at

http://www.osha.gov.
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has stopped for that period of time.

[This letter was edited on 6/12/02 to strike information that no longer reflects current 
OSHA policy. Please see the 4/18/02 letter to Mr. Mateus for the current policy.]

Question #2: "If an emergency situation were to occur where first aid was necessary and a 
trained employee were to panic, forgetting all of their training, and no first aid or improper first 
aid was administered could the employer be cited?"

Answer: If a trained employee were to panic in an emergency situation and not administer 
first aid or administer improper first aid, OSHA would not cite the employer. The employer 
would have met his obligation under the standard by having individuals trained to render first 
aid. The standard only requires employees to be trained in first aid, but does not address the 
actual performance of first aid in an emergency situation. Please note, however, that OSHA 
would conduct an investigation, if deemed necessary, to ensure that proper training 
certification, e.g., First Aid and CPR certificates were in order.

Question #3: "Would an employer be in violation of OSHA's First Aid standard if the employer 
were to issue a policy which recommends that employees call "911" in emergency situations?"

Answer: The purpose of first aid is to give injured employees some level of medical attention 
as quickly as possible to bridge the gap between the accident and full medical treatment. 
Therefore, the rendering of first aid should be encouraged by trained employees in addition to 
calling "911." Thus, an employer would not be in violation of OSHA's First Aid standard by 
issuing such a policy statement as long as the policy does not discourage the rendering of first 
aid by trained employees.

I hope this letter is responsive to your concerns. If we can be of further assistance please 
contact [the Office of General Industry Compliance Assistance at (202) 693-1850].

Sincerely,

Raymond E. Donnelly, Director
Office of General Industry Compliance Assistance

November 19, 1996

Ms. Renee Carter
Directorate of Compliance
Occupational Safety and Health Administration
200 Constitution Ave. NW
Washington, D.C. 20210

Dear Ms. Carter:

Recently, Karla Cooper-Boggs of my office discussed with you the Occupational Safety and 
Health Administration's ("OSHA") interpretation of the first aid training statute, 29 C.F.R. 
1910.151. Outlined below is our understanding of that conversation.

You indicated that an employer must ensure that a number of its employees are trained in 
accordance with 29 C.F.R. 1910.151, but that the employer is not required to ensure that the 
trained employee actually performs first aid. You stated that OSHA would not issue citations to 
the employer if its trained employee(s) rendered first aid improperly, or not at all.

It is also our understanding that an employer will not violate OSHA regulations by issuing a 
policy which recommends that employees call "911" in emergency situations, and that trained 
employees should attempt to administer first aid at their discretion so long as such a policy 
does not discourage the rendering of first aid by a trained employee.

Re: First Aid Training Statute 29 C.F.R. 1910.151

2/7/03 2:32 PM12/11/1996 - Interpretation of the First Aid standard.

Page 2 of 3http://www.osha.gov/pls/oshaweb/owadisp.show_document?p_table=INTERPRETATIONS&p_id=22314&p_text_version=FALSE

http://www.osha.gov/pls/oshaweb/owadisp.show_document?p_table=INTERPRETATIONS&p_id=22314&p_text_version=FALSE


Please send me a letter as soon as possible confirming that our understandings outlined 
above are accurate. If you have any questions, please contact me.

Very truly yours,

Gregory M. Feary
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